2011. január 16., vasárnap

Az elmúlt foglalkozásokon egy várost kellet először megrajzolni, majd megfesteni és most agyagba át ültetjük és a képek alapján elkészítjük agyag képbe is :) félkész állapotokat mutatok :)))

                                                Barni félkész rajza :)
                                             Iskolai csendélet :)

2011. január 10., hétfő

Lassan itt a farsang...

 

Talán nem is tudjuk, mennyi népi hagyomány tartozik ehhez az ünnephez.

Farsang a nép vagy az ördög ünnepe?

A farsang vízkereszt napjától, azaz január 6-ától hamvazószerdáig, vagyis a húsvét előtt 40. napig tart. Így lehet kilenc, de előfordulhat négyhetes farsang is. Magyarországon mostanság szinte egyáltalán nem gyakorolják a téltemető hagyományokat – nem így Erdélyben, vagy Európa más pontjain.

Gondoljunk csak a velencei vagy a brüsszeli karneválra! A mediterrán területeken kerekekre szerelt hajót húznak végig a városon, mellyel a hajózási idény kezdetét köszöntik. A régi görögöktől eredő szimbólum termékenységvarázslásként is értelmezhető: Dionüszosz, a bor istene ül a hajón, mint a bőség, az újra éledő természet megtestesítője.

Gazdag termés és gyermekáldás
A természeti népek a gazdag termés és a bőséges gyermekáldást elősegítendő különböző praktikákhoz folyamodtak az évnek ebben a szakában. Földrészünkön szinte mindenhol dívott az ekehúzás valamilyen rítusa: a barázdába vetett mag a termékenység szimbóluma volt. A kereszténység megszilárdulását követősen a szertartások elveszítették mély mitológiai jelentőségüket, játékká szelídültek. Az ekéből néhol tuskó lett, amit a legények a pártában maradt lányok előtt húztak el. “Így jár, aki kimarad a farsangból!” – kiabálták. Az ifjak egyébként ezt az időszakot tartották a legkitűnőbb alkalomnak az ismerkedésre, a házasságkötésre.

Igazi farsangi mulatság elképzelhetetlen jelmez nélkül. A nők szívesen bújnak férfimaskarába, a férfiak pedig nőibe. Bár a 16. században még feljelentették azt a papot, aki szakácsnője ruhájában jelent meg egy mulatságon. A téltemetők húshagyó kedden bekormozott arccal vagy szamár-, kecske-, és medvebőrbe bújva, táncolva és énekelve járták a falut: szalonna, kolbász és tojás volt jutalmuk. A mulatság végén pedig a farsangot – és a telet – jelképező szalmabábut vízbe dobták, vagy elégették a lányok, akik jutalmul – a hagyomány szerint – a következő évben férjhez mentek.

Féktelen mulatság
A farsangot a középkor óta ünneplik Magyarországon. Hagyománya valószínűleg német földről érkezett hozzánk. Erre utal, hogy a latinos-olaszos “karnevál” helyett mi inkább a német (Fasching) eredetű elnevezést használjuk. Ezekben, a hetekben a telet búcsúztatjuk és a tavaszt köszöntjük. A földi élet örömeinek hódolunk vízkereszttől egészen a nagyböjtöt megelőző húshagyó keddig, de leginkább a “farsang farkának” nevezett utolsó három napon, amely leginkább a féktelen mulatság ideje.

Az ördög ünnepe
A papok sokáig az ördög ünnepének tartották a farsangolást, amikor “a féktelen emberi indulatok elszabadulnak és mindenki világi énekekkel, tánccal mulat”. Ezeken az összejöveteleken bőven akadt alkalom a népi humor, a színjátszás kibontakozására: a 16. században született magyar dráma gyökerei a farsangi komédiázásban rejlenek. Az egyházi történetíró, Temesvári Pelbárt szerint húshagyó kedden, a nagyböjt előtti utolsó húsevő napon az emberek “ istenüknek választják az ördögöt, akit álarcos mulatsággal és fajtalan énekekkel dicsőítenek. Az egész esztendőben nincs még egy ilyen nap, mikor az ördög ennyi embert elragad és a bűn igájával saját rabszolgaságába hajt, mint éppen ezekben a napokban, amikor az emberek eszem-iszommal, tánccal és fajtalansággal töltik idejüket.” Az egyház nem annyira világi voltuk, mint inkább kultikus-mágikus jellegük miatt ítélte el a farsang idején járt “ördögi táncokat”. A démon által elragadott vagy más módon megbüntetett táncolók esete rendkívül gyakori az európai mondakincsben.

Királyi mulatságok
A királyi udvarban, például Mátyás uralkodása idején elsősorban az itáliai mintákat követték. Nem véletlenül. Velencében például már a 13. század végén hivatalos ünneppé nyilvánították húshagyó keddet, melyet maszkos felvonulással és különböző játékokkal tettek emlékezetessé. Az itáliai álarcok igazi művészi alkotások voltak. Készítőik külön céhbe tömörültek. Remekeik – nemesi ajándékként – gyakran külföldi udvarokba kerültek. Ránk maradt például Eleonóra ferrarai hercegnő levele, melyben megbízza fiát, hogy a küldött – szakállas és spanyol módra borotvált fejeket, öreg és fiatal lányokat, fiúkat ábrázoló – maszkokat ajándékozza Mátyás királynak. Az udvarban akkoriban bohócnak öltözött lovasok szórakoztatták társaságot, kardtáncot és más harci játékokat mutatva be.

Lovagok abroncsban
A királyi udvar látványos lovagi tornái mellett a városokban is rendeztek mókás harci játékokat. Ilyenkor “a lovagok sisak és pajzs helyett homloktól övig egybekötött vasabroncsokkal voltak borítva, vánkos védte hasukat a szúrások ellen, és hosszú rúd végéhez erősített konyhakés képezte a lándzsát.” A bajvívást mindnyájan ép bőrrel megúszták, még ha a végére kicsit szédültek is a bátor (és becsípett) vitézek.

A bor és a víz harca
A tréfás küzdelem – melyet Erdélyben a legutóbbi időkig szalmabábokkal is eljátszottak – a 16. században jelent meg nálunk. Mi sem mutatja jobban, mennyire szeretjük a hasunkat, mint hogy a “harc” nálunk szinte kizárólag a konyha körül, azaz a böjti és a farsangi ételek között zajlott. Az italokról sem felejtkeztünk meg: Bacchus, azaz a Bor (Farsang) és Neptunus, vagyis a Víz (Böjt) vetélkedéséből rendszerint a hegy leve került ki győztesen.

Forrás: www.farsang.lap.hu

 

Önjelmez ---> Ha nincs jobb ötleted

Dübörög  nemsokára a farsangi szezon.

Érkeznek a meghívók, melyeken mindig ott szerepel a mumus mondat: „Belépés csak jelmezben!”Mit mond erre az a leleményes, és/vagy lusta meghívott, aki az ajtóban állva a felszólítás ellenére jelmez nélkül várja a bebocsátást?

„Én magamnak öltöztem.

Mit lehet ilyenkor tenni?
Megelőzve ezt a kellemetlen helyzetet, érdemes egy pillantást vetni Eric Testroete halloweeni jelmezére, amely nem más, mint saját, papírra nyomtatott, háromdimenziós feje. Az ormótlan kobak ötletét a videojátékokban látható vicces kinézetű figurák hasonló arányai ihlették.
A papírfej elkészítése első ránézésre nehéznek tűnhet, de ettől nem szabad megijedni. A méretes fej számítógépes szoftverek segítségével készült. Összeállítása – a szoftverek használatán túl - pusztán annyi kézügyességet igényelt, amennyi a darabok kivágásához és összeillesztéséhez szükséges.
Továbbgondolva az ötletet: itt a remek lehetőség arra, hogy plasztikázzuk önmagunkat. Készíthetünk nagyobb vagy más színű szemeket, érzéki szeplőket, kisebb tokát vagy vicces karikatúrát. A lehetőségek száma korlátlan. Úgy játszhatunk saját vagy mások arcával, ahogy nekünk tetszik.

Írta: Sipos Alexandra

Eljött az új év

El jött ez is.. kicsit döcögösen, de végre beindultunk...
Az első projektek egyike volt....a pénteki csoportnak, hogy egy nagyobb rajzlapra leveleket ragasztottak.
Mikor kész volt és megszáradt, jöhetett a tervezés, agyalás... mi is készüljön belőle...
Na mivel esett is az eső.. felhasználtuk ezt a leveles montázst több kép alapjának...

kiegészítettük figurákkal, amiket festett papírokból vágtunk ki és filccel, tussal, tollal még bele rajzoltak a gyerekek.
                                             Leveles alapra jöttek a színes ernyőcskék
                                             Tervezési fázis - leveles lap ki vágva, rajta elrendezve a festékes papírokból kivágott kerek formák, amikből később az esernyők lesznek...
                                 Gondolkodunk, hogy mint legyen - összekent papír, és már kivágott fa leveles papírból-
                      FA-LEVÉL csodás nem ?
                                          Felragasztva az alapra...............


                         filccel megrajzolt minták az esernyökön is kész...

Íme a két kész munka......

                                          Avaros út -András
                               Séta az esőben. Lilla