2011. augusztus 24., szerda

4 elem tábor harmadik nap: Levegő
LEVEGŐ:

Férfias, aktív, Yang, Nap, Szangvinikus, Értelem, gondolkodás, Archetípusai: Szél, örök ifjú, tavasz-kék, Mérleg, vízöntő, ikrek.

Mitológia:
-         Lélegzet, lélek, örök mozgás, megújjulás
-         Szél, füst, örvény-lehelet
-         Forgószél- betegségeket hoz és visz „ szélütés”
-         Boszorkányok közege
-         Ailosz- hajózás, zsákban köti és kiengedi a szelet.
-         Kamikaze: Jelentése „isteni szél”
-         Csaba királyfi csillagösvénye

Szimbólikus jelentése:
-         Lélek- lélegzet
-         Könnyű, mozgékony, szárnyaló
-         Mindenütt jelen van
-         Gyors, érdeklődő, felületes
-         Függetlenség
-         Összeköttetés mindennel

Művészet terápiás témák:
-         Madarak mozgásának megfigyelése, lerajzolása
-         Felhők
-         Belsőkép: felhők, égbolt
-         Mit jelent a belélegzett és kifújt levegő – szín forma
-         Ami feltölt – erőforrások


Zenék:
Bach: Air
Benkő: Lebegés
Vivaldi : Tavasz nyitó tétel, menydörgés
Versek:Juhász Gyula: Titok
Nagy László : Levegőben, Alkonyat, Virradat
Kányási Sándor: Májusi szellő
Weöres Sándor: Messzeségek


Itt beszéltünk még  Daidalosz és Ikarosz történetéről:) ezt le is rajzolták a gyerekek:)
Bizonyára sokan ismerik a görög regét, Daidalosz és Ikarosz történetéről. Daidalosz athéni mester volt, aki egy napon szörnyű tettet követett el: megölte Talószt, unokaöccsét és egyben tanítványát, a fazekaskorong és fűrész feltalálóját. Tettéért halálra ítélték, de az ítélet végrehajtása elől Kréta szigetére menekült. Krétán akkoriban Minósz király uralkodott. Amikor megszületett az uralkodó félig bika alakú gyermeke, Minótaurosz, Daidalosz feladata volt megépíteni Minótaurosz labirintusát. Sem akkor, sem később nem engedte Minósz útjára a mestert, akit azonban honvágy gyötört és elvágyott a szigetről. Mivel a tengeren nem volt esélye a menekülésre, úgy döntött, hogy az eget választja. Tanulmányozta a madarak repülését és elhatározta, hogy maga is szárnyakat készít. Tollakat rakott egymásra, azokat lenszállal összekötötte és viasszal megerősítette. Fia, Ikarosz is mellette volt a szárnyak készítésekor, tetszettek neki a puha tollak és a sárga viasz. Mikor elkészültek Daidalosz megtanította a fiát, hogyan használja az új találmányt. Nem szabad túl alul a tenger felett repülni, mert a hullámok magasra csapnak és átnedvesítik a tollakat. Nem szabad túl magasan sem repülni, mert a nap sugarai megégetik a szárnyakat. Az egyetlen út a kettő közöt visz, szorosan egymás mögött repülve. Miután mindennel elkszültek, elindultak a veszélyes útra. Daidalosz repült elöl, mögötte szorosan Ikarosz. A mester hátra-hátra nézett és bíztatta fiát. A halász, a pásztor és a szántóvető mind égi isteneknek hitték őket. Már messze jártak, elhagyva balra Héra szigetét, jobbra Lebinthoszt, mikor a fiú egyre vakmerőbb lett, s elhagyva apját magasabbra repült. Miközben a naphoz egyre közelebb merészkedett, a forró sugarak megolvasztották a sárga viaszt és a tollak hirtelen szerteszét szálltak az égen. Ikarosz még megpróbálta a kezeivel fenntartani magát, de hiába. Miközben a tenger felé zuhant, kétségbeesetten kiálltotta apja nevét, majd elnyelték a tenger hullámai. Apja is kiáltott utána, de már csak a tollakat látta a víz felszínén úszni. Daidalosz elátkozta saját találmányát, amely fia halálát okozta. A helyet, ahol Ikarosz teste örök nyugalomra lelt, Ikarosz-tengernek nevezték el, emlékezve a tragikus sorsú ifjúra.


Aztán készültek csutkából madarak, hangszerek- dobok- és madár sípok is:)
Mire ezekkel készen lettünk már dél volt és mehettünk ebédelni.
Ebéd után a tegnap kinyújtott kör alakú lapokat különféle mintával- színes engóbbal díszítettük, hogy holnap össze tudjuk végre állítani a szélcsengőket!

És végezetül megfestettük a tálakat fekete engóbbal- görög vázák után szabadon:)))
Nagyon jól sikerült mindegyik... képek holnap....
Ma is jó sokat dolgoztunk :)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése