2009. január 21., szerda

Jeles napokhoz köthető


Karácsony közeledtével, készítünk csuhéból betlehemi figurákat, gyertyát mártunk, csavarunk, és mézeskalácsot is készítünk.Húsvét közeledtével tojást berzselünk és írókával- gicával is díszíjtük.

ÜNNEPKÖRHÖZ KAPCSOLÓDÓ FOGLALKOZÁSOK: JELES NAPOK

A magyar nép életének jelentős ünnepei az egyházi ünnepekhez ( karácsony, húsvét, Pünkösd) vagy a mezőgazdasági munka egyes fázisaihoz fűződtek, de mindenképpen követték az évszázadokat, a naptári évet.

E jeles napok változatosságot, a hétköznapitól eltérő magatartást hoztak az emberek életébe.Ezeket a napokat templomba járás, eltérő ünnepi viselet és munkatilalom jellemezte. A vasárnap is ünnepnap volt, hiszen eltért a dolgos hétköznapoktól.

Az ünnepek be nem tartása súlyos következményekkel is járt. Úgy gondolták, hogy a szokásoknak mágikus erejük van. ezek betartásával biztosítani tudják az állatok fejlődését, a jó termést, védi egészségüket. számos hiedelem arra szolgált, hogy a gonosz, rossz szellemeket elűzzék.

A népszokások összetettek, szövegből, énekekből, mozgásból tevődtek össze.

Megkülönböztetünk:

Téli,Tavaszi, Nyári és Őszi ünnepkört.

Egy-egy ünnepnek külön szokás rendszere volt ezeknek a szokásoknak, nagy részét már nem nagyon ismerjük, és már nem követjük.

Különösen keveset tud erről a városlakó ember, ahol többnyire csak néhány állami és egyházi ünnepet tartanak meg.

Én szeretném a gyerekekkel ezeket megismeretni, feleleveníteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése